Leírás
Zacapa Centenario XO díszdobozban
A lepárló 1976-ban jött létre, neve a Guatemala keleti részén található Zacapa város 100 éves fennállása előtt tiszteleg. Az itt készülő rumot egyszer passzírozott, sűrített cukornád léből készítik. Ez az eljárás jóval ritkább, mint a széles körben alkalmazott melasz alapú rumkészítés. A lepárlást a tengerszinten, a cukornád ültetvények közelében végzik, az érlelési folyamat viszont elkülönítve, magasan fent a hegyekben, 2300 méteren, a vulkánok és legmagasabb hegycsúcsok árnyékában történik, ahol a hőmérséklet általában 16-17 fok körül mozog.
A Zacapa rumok számtalan nemzetközi elismerést és díjat nyertek már, ők voltak az elsők, akik bekerültek a Nemzetközi Rum Fesztivál Híresek Csarnokába, a Chicagóban székelő Beverage Testing Institute pedig 95 feletti pontokkal jutalmazta italait.