Leírás
Glengoyne 10 éves 40% 0.7l
A Skót-alföld és -felföld határán fekszik a Glengoyne üzeme, amelyet Skócia legszebb lepárlói között tartanak számon. Az 1833 óta működő lepárló neve kelta eredetű, ami annyit tesz, a Vadludak völgye, erre a címkén látható két vadlúd is utal. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: „Worth the Wait”, vagyis „megérte várni”. Ennek szellemében a kizárólag meleg levegőn szárított árpamalátát Skócia leglassabb desztillálási módszerével párolják le. Így a párlat az üstben az átlagosnál többet érintkezik a rézzel, ezáltal megtisztul a nem kívánt összetevőktől és egyedülállóan tiszta, édes és koncentrált aromákban gazdag whisky születik.
A Glengoyne-nál a hordós érlelésre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A hordókat Spanyolország északi részéből származó tölgyfából készítik. A dongákat 6 évig szárítják természetes levegőn (semmiféleképpen nem kemencében), majd az ezekből készített hordókban – kb. 2 és fél évig - Oloroso sherry-t érlelnek. A Glengoyne ezekbe a válogatott, csúcsminőségű, használt hordókba rakja friss párlatait, amelyeknek költsége jóval nagyobb az érleléshez használt hordók átlagos piaci áránál (nagyjából 10-szerese!).
A Glengoyne single maltjai 2012 őszén nagy változáson mentek át: új külsőt kaptak, valamint kibővült a lepárló termékválasztéka is. A már meglévő 10, 12 és 21 éves érlelések mellé, whiskysorukba beemelték a 15, a 18 (a 17 éves helyett), és a kormeghatározás nélküli, hordó erősségű palackozásokat.